Er zijn allerlei hormonen & neurotransmitters die een rol spelen bij je hongergevoel, spijsvertering, vetopslag, spieropbouw en energieverbruik. Enkele voorbeelden hiervan zijn als volgt:

 • Insuline
 • Ghreline & leptine
 • Cortisol
 • Serotonine
 • Histamine & dopamine
 • Glucagon
 • Gastrine & bombesine
 • Testosteron
 • Epinefrine & secretine
 • Thyroxine
 • Progesteron & oestrogeen

Al deze hormonen en hormoon-achtige stoffen zijn dus ook van invloed op je lichaamsgewicht (aankomen & afvallen).

Hormonale disbalans

Hormonen moeten onderling in evenwicht zijn. Een overschot of tekort aan het ene hormoon leidt namelijk tot een overschot of tekort aan andere hormonen. Als er sprake is van tekorten of overschotten aan bepaalde hormonen, dan wordt dat ook wel een “hormonale disbalans” of “verstoorde hormoonhuishouding” genoemd.

Een hormonale disbalans speelt vaak een rol bij overgewicht. Je kunt je hormonen echter niet zomaar de schuld geven van overgewicht.Hormoonafwijkingen zijn namelijk vaker het gevolgvan overgewicht dan de oorzaak ervan. Je zult merken dat je hormoonhuishouding stabieler wordt naarmate je gezonder gaat leven en je overgewicht afneemt. Toch zijn er enkele zaken waar je rekening mee kunt houden m.b.t. hormonen & afvallen. Stress en Slapen zijn 2 belangrijke zaken.

STRESS

Lichaamsvet kan worden opgeslagen onder invloed van stress en stresshormonen. Stress zorgt er namelijk voor dat je lichaam meer van het vetopslag-hormoon cortisol aanmaakt. Cortisol zorgt er op zijn beurt voor dat je viscerale vetcellen meer vetzuren in zich opslaan. Als je veel stress ervaart, blijven je cortisol-niveaus stelselmatig verhoogd en wordt er dus meer lichaamsvet opgeslagen.

SLAPEN

Er is onderzoek gedaan door wetenschappers over heel de wereld naar het fenomeen slapen. Deze stellen uiteindelijk dat te weinig slaap tot overgewicht kan leiden en daarmee dus weer op gerelateerde ziektes (za. diabetes, hoge bloeddruk etc.):

Zij stellen o.a. dat mensen die minder dan 4 uren per nacht slapen hebben 73% meer kans hebben op het krijgen van overgewicht dan mensen die 9 uren slapen.

Tijdens een diepe slaap vindt er herstel van lichaamscellen plaats. Er worden dan lichaamseiwitten aangemaakt en is het nodig dat er minder cortisol (een stress-hormoon) in het lichaam aanwezig is.

Bij te weinig slaap, vindt er een verhoogde Cortisol productie plaats, waardoor juist afbraak van lichaamseiwitten plaatsvindt en cel herstel wordt tegengewerkt. Verder komt er door de werking van cortisol meer glucose in het lichaam en bij een overschot hiervan wordt dit overschot omgezet in vet.

Daarnaast zorgt slaaptekort voor toename van het hormoon Ghreline (dit hormoon wekt eetlust op) en afname van het hormoon Leptine (dit hormoon zorgt voor een vol en verzadigd gevoel), wat ook weer negatief kan werken: je kunt hierdoor meer eet-drang krijgen en meer eten dan je lichaam nodig heeft.

Je slaapritme en slaapkwaliteit kunnen je afslankresultaten enorm beïnvloeden. Slaap is namelijk van ongekende waarde voor je energiehuishouding en hormoonhuishouding, en daarmee ook voor je vethuishouding. Probeer daarom zo regelmatig mogelijk te slapen: elke dag rond dezelfde tijd naar bed en rond dezelfde tijd opstaan. Als je dit niet gewend bent, kun je je de eerste weken behoorlijk moe en lamlendig voelen. Als je lichaam eenmaal aan het vaste slaapritme gewend is, zul je merken dat je veel meer energie, productiviteit en volharding aan de dag legt.